СТУДЕНТСКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ


Парламент студената

Студентски парламент Православног богословског факултета је студентска организација на Факултету која представља репрезентативно тело свих студената Факултета, преко којег студенти остварују своја права и штите своје интересе. Студентски парламент пре свега, разматра питања у вези са обезбеђењем и оценом квалитета наставе, менаџментом и администрацијом која се односи на студенте, реформом студијског програма, анализом ефикасности студирања, утврђивањем броја ЕСПБ бодова, унапређењем мобилности студената, подстицајем научноистраживачког рада студената, заштитом права студената, унапређењем студентског статуса, унапређењем студентског стандарда као и сва друга питања која су у складу са Уставом, Законом о високом образовању, Статутом Београдског Универзитета, Статутом Православног богословског факултета и Пословником о раду Студентског парламента Православног богословског факултета.

Студентски парламент врши пријем студената сваког уторка и четвртка у просторији 415 (4. спрат у делу зграде где се налази дом студената) од 13:30 до 15:00 часова. Сви заинтересовани студенти који би желели да се информишу о раду Парламента, да помогну и учествују у његовом раду или да изнесу своје предлоге, замерке и критике су добродошли.

Сви студенти којима Студентски парламент може да помогне на било који начин, а у складу са Пословником и Статутом Факултета, такође могу у истом термину посетити просторије Парламента.

У организацији Студентског парламента Православног богословског факултета, на факултету се организују разне ваннаставне активности, као што су спортске секције, курсеви страних језика, секција за иконопис, дуборез и калиграфију и др.

Од спортских секција на факултету су најактивније фудбалска и кошаркашка секција, које формирају тимове који се такмиче у универзитетској лиги.

Волонтерски центар је организација при Студентском парламенту Православног богословског факултета Универзитета у Београду која има задатак да повеже и окупи студенте Богословског и других факултета на пољу друштвено одговорних и хуманитарних активности које организују Православни богословски факултет и Српска Православна Црква.

Волонтирањем у оквиру активности које организују Православни Богословски факултет и Српска Православна Црква студенти стичу нова искуства везана за живот и рад наше Цркве и Богословског факултета. Стичу се нова познанства и пријатељства са студентима, професорима и свештеницима који су укључени у разне друштвено одговорне активности.

Студенти који се укључе у неку од активности које организују Православни богословски факултет и Српска Православна Црква могу остварити право на доделу додатних ESPB бодова. Правилником о волонтерском раду одређен је критеријум доделе бодова.

Пријаве за волонтерски рад се врше током целе школске године. Пријава треба да садржи: име и презиме кандидата, назив факултета који студент похађа, број индекса, смер и годину студија, број телефона. Пријаве слати електронским путем на адресу: volonterski.centar.pbf@gmail.com

Контакти

Чланови Студентског парламента за академску 2018/2019. годину

Управа Студентског парламента:

1. Председник Студентског парламента: Стефан Марић
2. Заменик председника Студентског парламента: Јован Павловић, 064/40-45-855, jocap996@gmail.com
3. Секретар Студентског парламента> Стефан Гавровски
4. Студент продекан: Душан Дробиловић, 069/1997-024, dusandrobilovic1@gmail.com

Потпредседници за секторе:

1. Потпредседник за научно-истраживачки рад: Љубиша Стокин, 061/16-28-177, ljubcesubotica@gmail.com
Заменик потпредседника сектора: Душан Митровић, 064/33-53-619, dusmitrovic95@gmail.com
2. Потпредседник за међународне односе: Катарина Милојевић, 064/92-30-985, kaca993@hotmail.rs
Заменик потпредседника сектора: Душан Митровић
3. Потпредседник за хуманитарни и волонтерски рад: Василија Ичин, 060/08-61-640, uveksrecna24h@gmail.com
Заменик потпредседника сектора: Горан Попадић
4. Потпредседник за ваннаставне активности: Душан Дробиловић, 069/1997-024, dusandrobilovic1@gmail.com
Заменик потпредседника сектора: Милена Поповић
5. Потпредседник за спорт: Душан Милић, 065/56-93-418, dulemilic7@gmail.com
Заменик потпредседника сектора: Горан Попадић
6. Потпредседник за студентске екскурзије: Душан Вуковић, 063/19-42-699
Заменик потпредседника сектора: Василија Ичин
7. Потпредседник за техничку подршку: Душан Митровић
Заменик потпредседника сектора: Јован Павловић
8. Потпредседник за архиву и финансије: Јован Павловић
Заменик потпредседника сектора: Анђела Перић, 064/40-96-917, andjela26498@gmail.com
9. Потпредседник за односе са јавношћу: Милена Поповић
Заменик потпредседника сектора: Божидар Павловић, smesansi97@gmail.com

Представници у комисијама факултета:

1. Представник студената у комисији задуженој за обезбеђење и унапређење квалитета наставе на факултету: Душан Митровић
Заменик представника у овој комисији: Анђела Перић
2. Представник студената у дисциплинској комисији ПБФ-а: Ненад Тројановић, 065/52-43-344, nenadtrojanovic44@gmail.com
Заменик представника у овој комисији: Душан Вуковић
3. Представник студената у комисији за акредитацију: Душан Митровић, 064/33-53-619, dusmitrovic95@gmail.com

Представник у Студентском парламенту Универзитета у Београду:

Немања Величковић, 064/91-10-259, nemanjaklenike95@gmail.com


Актив за научни подмладак

Актив за научни подмладак Православног богословског факултета Универзитета у Београду је студентска организација основана 2009. године. Након паузе од годину дана, обновљен је школске 2014/15 године, када и добија данашњи облик.

Идеја Актива јесте да окупља заинтересеоване и талентоване студенте, да кроз ваннаставне активности као што су интерактивне радионице, предавања и дебате, у којима учествују и професори, прошире своје видике и интересовања. Заправо, циљ је поставити теологију пред савремене изазове, те се ухватити у коштац са модерном науком и другим релевантним дисциплинама.

Неке од тема којима смо се бавили и којима ћемо се бавити јесу: однос вере и науке кроз савремене космолошке хипотезе, кроз разне биолошке теорије, затим биоетика из хришћанске перспективе, однос хришћанства и политике, хришћанства и полности и многе друге теме које се тичу човека и теологије у савременом свету.

Контакти

 • Љубиша Стокин, председник, ljubcesubotica@gmail.com
 • Вељко Бирач, biracveljko@gmail.com
 • Ђорђе Јојић, djordje.jojic@yahoo.com
 • Катарина Милојевић, katarina.m.milojevic@gmail.com
 • Никола Драгојевић, nixiold@gmail.com
 • Никола Нешић, malinesa96@gmail.com
 • Његош Вујадиновић, njegosvujadinovic@gmail.com

Линкови

Email

 • aktivznp@gmail.com

Логос

ЛОГОС је часопис који уређују студенти Православног богословског факултета. Часопис спада у једне од најбољих на Универзитету, а аутори текстова и чланака су сами студенти, како Богословског, тако и других Факултета.

Идеја јесте да се подстакне суочавање теологије са савременим светом, те да се многи проблеми сагледају из угла више различитих дисциплина.

Први часопис студената Православног факултета је изашао 1932. године и све до 1941. године је излазио под именом "СВЕТОСАВЉЕ". Услед окупације је престао да постоји. Прве две године лист је излазио двомесечно, а касније тромесечно. Прва два броја је уредио Влајко Влаховић, а остале редакциони одбор. Часопис студената ПБФ-а оживљава 1991. године под називом "ЛОГОС" и до 1997. се штампа у више свезака за сваку годину. Након шестогодишње паузе, 2003. године започиње са новом едицијом и излази као једногодишњи часопис.

Приход од продаје часописа иде у хуманитарне сврхе, где редакција часописа организује хуманитарне акције за угрожене породице широм Србије.

Сваке школске године, редакција расписује конкурс за наредни број часописа, на који сви заинтересовани студентки факултета могу слати своје радове.

Сви заинтересовани могу нам се обратити путем електронске поште на адресу: pbflogos@gmail.com

Редакција: Никола Војиновић (061 156 62 99), Александар Дебељак, Никша Степановић, Александар Даниловић, Вук Вукчевић, Марина Ћакић, Небојша Ђогатовић, Вукоман Миленковић, Гвозден Ненадовић, Радисав Драгојевић, Марко Весић


Шаховски клуб ”Богослов”

Шаховски клуб ”Богослов”, монографија
Монографија шаховског клуба


Клуб је основан 24.11.1995. Чланови су били студенти, професори, службеници Патријаршије и сви они који су поштовали Цркву и Факултет.

Већ 21 годину број чланова је око 25. Сада (2017.) имамо и ФИДЕ мајстора и десетак мајсторских кандидата. Клуб се већ дуго такмичи у високој Квалитетној и највишој Премијер лиги Београда.

Клуб има вероватно најбогатију шаховску библиотеку са око 4.000 наслова.

Клуб су посетили велемајстори: Љубојевић, Матановић, Матуловић, Велимировић, Дамљановић, Стефан Ђурић, Вукић, Антић, Мартиновић, Симић, Иванишевић, Вучковић, Стојановић, Савић, Абрамовић, интермајстори Караклајић, Иван Марковић и шахисткиње: А. Марић, Н. Бојковић, Св. Прудњикова, И. Чољушкина, К. Благојевић, и, нарочито, бивша светска шампионка Маја Чибурданизе.

Клуб је одржао доста мечева са пријатељским клубовима.

У посебној витрини чувамо доста екипних и појединачних пехара и медаља.

У материјалном пословању велику помоћ пружа Факултет као и поједини епископи и свештеници широм целог света.


Филмско-телевизијска секција

Филмско-телевизијска секција започела је са радом 6. фебруара 2015. године, а званично је основана од стране Наставно-научног већа 17. децембра 2015. године по идеји Михаила Вуловића. Циљ филмско-телевизијске секције јесте да кроз свој програм буде угодна и едукативна ваннаставна активност за студенте Правословног богословског факултета Универзитета у Београду. Програм секције састоји се од пројекција и трибина. На пројекцијама се приказују филмови домаћих и страних продукција дугог, средњег и кратког метра. Поред филмова, приказују се телевизијске емисије едукативног карактера. Трибине се воде на разне теме из области филма и телевизије од стране професора са Академије уметности, Факултета драмских уметности и професора са Богословског факултета. Организују се колективни одласци у биоскопе. Активности се одржавају током оба сесместра школске године.

ФТВ секција била је први организатор Првог међународног филмског студентског фестивала - НАОС 2017. године.

Представник Наставно-научног већа за ФТВ секцију 2018/2019:

 • доц. др. Владан Таталовић

Чланови Филмско-телевизијске секције од академске 2018/2019:

 • Kоординатор секције – Божидар Павловић
 • Организатор активности – Владимир Милошевић
 • Помоћник организатора активности – Момчило Витошевић
 • Секретар секције- Марко Орловић
 • Шеф технике - Јован Гајић
 • Помоћник шефа технике - Драган Обрадовић
 • Делегат – Немања Величковић (Студентски парламент)
 • Делегат - Данило Потпарић (студент проректор Универзитета у Београду)

Досадашњи представници Наставно-научног већа за ФТВ секцију

 • др Ненад Божовић - 2015/2016
 • др Андреј Јефтић - 2016/2017, 2017/2018

Досадашњи координатори секције

 • Михаило Вуловић - од 6. фебруара 2015. до 12. марта 2016.
 • Лука Стојановић - од 12. марта 2016. до 29. априла 2017.

Контакт:

 • ftv.pbf.sekcija@gmail.com

Фејсбук: