COVID-19


Информације Православног богословског факултета
током трајања ванредног стања и о нормализацији рада факултета после ванредног стања5. 10. 2020.

Обавештење Управе Православног богословског факултета Универзитета у Београду о поштовању мера донесених у Републици Србији због пандемије изазване коронавирусом COVID-19


29. 6. 2020.

Обавештење Управе Православног богословског факултета о примени мера заштите од коронавируса


18. 5. 2020.

Обавештење за студенте из Црне Горе и Босне и Херцеговине


9. 5. 2020.

Обавештење управе Дома студената Православног богословског факултета

Честитајући вам празник Васкрсења Христовог са надом да сте доброг здравља и ви и ваше породице, обавештавамо вас о предстојећим корацима на путу нормализовања рада нашег Дома. С обзиром да је укинуто ванредно стање, високопречасни презвитер др Зоран Ранковић, Декан Православног богословског факултета Универзитета у Београду, на основу препорука Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Ректорског колегијума Универзитета у Београду, донео је одлуку о постепеној нормализацији рада Православног богословског Факултета у Београду- Православни богословски факултет у Београду званично почиње са радом 15. Маја. Следујући поменутој одлуци још увек нису испуњени сви предуслови за редован рад и несметан повратак свих станара Дома. Процес повратка свих наших студената из отаџбине и расејања у Дом ће се одвијати постепено према следећем распореду:

- од 15. маја долазак у Дом је одобрен искључиво оним студентима који су се благовремено пријавили за полагање испита у мартовском и априлском испитном року. За спровођење ове одлуке биће задужена портирска служба и молимо вас да се придржавате ове одлуке да бисмо избегли евентуалне несугласице;

- осталим станарима ће касније бити омогућен повратак у Дом сходно одлукама Декана ПБФ о нормализацији рада Факултета;

Исто тако, према препоруци Декана ПБФ, саветујемо вам да све пријаве испита, по могућству, реализујете путем студентског сервиса, као и да смањите беспотребне доласке у Дом, до нормализације ситуације у којој се налазимо. До отварања Дома биће решено питање дезинфекције, а по отварању Дома нарочита пажња ће бити посвећена питању одржавања хигијене и придржавања мера надлежних органа за спречавање ширења заразе. Сва питања која се тичу поменуте теме, као и сва остала питања, можете послати на домски мејл dompbf@gmail.com.

Надамо се да су ове мере само привременог карактера и да ћемо се убрзо вратити нормалном раду и функционисању Дома студената БФ СПЦ, о чему ћете бити благовремено обавештени.

Управа дома


8. 5. 2020.

Обавештење декана Православног богословског факултета Универзитета у Београду

Поштоване колегинице и колеге наставници, драги студенти,

Христос васкрсе!

С обзиром да је на Ђурђевдан, 6. маја текуће године, Народна скупштина Републике Србије донела одлуку о укидању ванредног стања, уз истовремено следовање важећим, ванредним мерама Владе Републике Србије у борби против коронавируса Covid-19, одлукама Министарства просвете, науке и технолошког развоја и препорукама Ректорског колегијума Универзитета у Београду, обавештавам овим путем уважене колегинице и колеге наставнике и студенте о предстојећим корацима на пољу поступног нормализовања рада нашег Факултета.

Као што је добро познато, 16. марта обустављени су сви облици директне (контактне) наставе, консултације, вежбања и предиспитне обавезе, али и претходно заказане, преостале испитне активности на Факултету. У међувремену, успешно је организована настава на даљину и остварен консултативни рад наставника и сарадника са студентима електронским путем. Међутим, упркос горепоменутој одлуци још увек нису испуњени сви предуслови за покретање рада факултетских служби у пуном обиму, док ће се процес повратка свих наших студената из отаџбине и расејања у студентске домове и друге видове смештаја, према добијеним препорукама Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Ректорског колегијума УБ, одвијати постепено и знатно спорије од очекиваног.

Следствено, Православни богословски факултет у Београду званично почиње са радом 15. маја. Будући да је мартовски испитни рок само делимично реализован, искључиво они студенти који су се благовремено пријавили за полагање испита у поменутом року, моћи ће то право и да остваре, у периоду 18-22. маја, у термину консултација или сходно договору са предметним наставницима. Реч је о следећим наставницима: Његово Преосвештенство Епископ др Игњатије (Мидић) - предмет Догматика са упоредним богословљем 2, редовни професор; протопрезвитер-ставрофор др Владан Перишић, редовни професор; протопрезвитер-ставрофор др Владимир Вукашиновић, редовни професор; протопрезвитер-ставрофор др Зоран Крстић, редовни професор; др Ненад Милошевић, редовни професор; др Мило Ломпар, редовни професор; Његово Високопреосвештенство Митрополит др Порфирије (Перић), ванредни професор; др Богдан Лубардић, ванредни професор; др Растко Јовић, ванредни професор; ђакон др Здравко Јовановић, ванредни професор; др Владан Таталовић, доцент; презвитер др Сава Милин, доцент; ђакон др Драган Радић, доцент; др Ненад Божовић, доцент; др Андреј Јефтић, доцент; презвитер др Вукашин Милићевић, доцент; др Милосав Вешовић, доцент. Када је реч о заказаном априлском испитном року за мастер и докторске студије, исти ће бити организован у термину консултација или сходно договору са предметним наставницима, у периоду 18-22. маја.

Такође, треба напоменути да, према добијеним препорукама, најпре ће се студенти који су се пријавили за полагање горенаведених испита моћи вратити у студентски смештај средином маја месеца, а касније и остали.

Пријава за полагање испита у јунском испитном року планирана је за период 25-27. маја, а одржавање јунског рока 4-20. јуна. У складу са тим, пријава за полагање испита у јулском испитном року биће организована 22-23. јуна, при чему ће јулски рок бити остварен 1-18. јула. Исто тако, најљубазније препоручујем уваженим колегиницама и колегама студентима да, по могућству, пријаву испита реализују путем студентског сервиса.

Неопходни пријем докумената за пријемни испит биће организован 24-26. јуна, док је пријемни испит планиран за 30. јун.

Коначно, подсећам да су сви наведени термини условног карактера - у зависности од даљих препорука Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Ректорског колегијума Универзитета у Београду.

Честитајући вам благословени период прослављања Васкрса и желећи вам добро здравље и сваки успех, срдачно вас поздрављам.

Декан Православног богословског факултета Универзитета у Београду,
презвитер др Зоран Ранковић


27. 4. 2020.

Вредновање квалитета и услова студирања и педагошког рада наставника и сарадника

Молимо студенте да искористе могућност вредновања квалитета и услова студирања и педагошког рада наставника и сарадника путем електронског анкетирања до ког се долази логовањем на студентски веб сервис.

Приступ студентском сервису врши се са насловне стране сајта факултета, док се приступ формуларима за попуњавање врши са насловне стране сваког студентског налога. Процес попуњавања и обрадe резултата анкета обавља се у складу са потребном регулативом на Универзитету. Од студената се очекује да ради себе и свог факултета одговоре на постављена питања.

Анонимност је потпуно обезбеђена - примењени софтвер не врши повезивање идентификационих података студената са подацима унетим у електронски формулар.


16. 3. 2020.

Саопштење декана Православног богословског факултета Универзитета у Београду

У складу са Одлуком о увођењу ванредног стања, коју су 15. марта текуће године донели председник Републике Србије, председник Владе Републике Србије и председник Народне скупштине Републике Србије, као и одговарајућим мерама Владе Републике Србије и одлукама Министарства просвете, науке и технолошког развоја, обавештавам уважене колегинице и колеге наставнике и студенте да сам донео одлуку о реорганизацији наставних и ваннаставних активности на Факултету.

Следствено, будући да је проглашена пандемија коронавируса Covid-19, обустављају се, до даљњег, сви облици директне (контактне) наставе, консултације, вежбања и предиспитне обавезе, као и заказани испити на Факултету. Истовремено, препоручује се да све претходно наведене активности буду реализоване, по могућности, електронским путем, услед чега би било неопходно да колеге наставници и сарадници обаве одговарајуће припреме и организују наставу на даљину и о томе благовремено обавесте студенте. Упоредо са тим, наставници и сарадници који нису у могућности да организују специфичне облике наставе на поменути начин, треба да у складу са важећим силабусима остваре консултативни рад са студентима електронским путем или да учине доступним неопходне материјале за наставу на званичном вебсајту Факултета, колико је то у постојећим околностима изводљиво.

Коначно, све стручне службе на Православном богословском факултету Универзитета у Београду организоваће свој рад, до даљњег, према плану о дежурствима минималног броја запослених.

Декан Православног богословског факултета Универзитета у Београду,

презвитер др Зоран Ранковић


16. 3. 2020.

Обавештење Библиотеке Факултета

Свакога дана од 10:00 до 14:00 сати, до четвртка 19. марта, могуће је вратити књиге и преузети документа у Библиотеци Факултета. После тога, до престанка ванредног стања, то неће бити могуће.


16. 3. 2020.

Друго обавештење управе Дома студената Православног богословског факултета


16. 3. 2020.

Обавештење управе Дома студената Православног богословског факултета


16. 3. 2020.

Додатне мере Универзитета у Београду за спречавање ширења COVID-19

У складу са околностима изазваним ширењем COVID-19 на територији Републике Србије, а у контексту донете одлуке о увођењу ванредног стања, Универзитет у Београду обавештава своје студенте, наставнике и истраживаче, као и све факултете и институте у његовом саставу, да ће питање одржавања наставе бити усклађивано са одлукама Министарства просвете, науке и технолошког развоја. О свим даљим мерама Универзитет ће редовно обавештавати академску заједницу.

Из Ректората Универзитета у Београду


12. 3. 2020.

Препорука Министарства просвете, науке и технолошког развоја

НАСТАВНИ МАТЕРИЈАЛИ
за учење на даљину


Православни богословски факултет

Православни богословски факултет, основан 1905.


Универзитет и српска теологија

[Download PDF 5,5 MB]